• Wij helpen je graag, want constructief ruzie

    maken is waar wij voor staan

    broken image

    Het Boek

     

    broken image

    De Relatie

    Escalatie Ladder

    broken image

    IJsvogel Lied

     

    broken image

    Workshops,
    Voorlezingen

    broken image

    Toneelstuk

     

  • Het Boek: samenvatting en samenwerking

    Vreedzaam leven kun je leren door beter ruzie te maken

    broken image

    SAMENVATTING
    Ruziemaken hoort bij mensen, het is een sociale bezigheid. Het is van vroeger en van nu, het komt voor bij jong en oud. Soms gaat het goed, maar het gaat ook nogal eens fout.
    Ruzies kunnen je levensgeluk in sterke mate beïnvloeden. Van ruzie kun je wakker liggen, door ruzie kan het contact met iemand zelfs helemaal verloren gaan. Door een ruzie ontstaan er soms onoplosbare problemen in een relatie. En dan zwijg ik nog maar over uit de hand gelopen conflicten tussen groepen en landen. Het kan ook goed gaan: door wrijving ontstaat glans.

    Aangezien ruzie zo’n belangrijk onderdeel van ons leven is, heb ik een verhaal en een gedicht bedacht om hier met kinderen over in gesprek te gaan. We willen allemaal dat kinderen opgroeien in een veilige en rustige sfeer. Toch weten we dat te veel kinderen worden blootgesteld aan ernstige conflicten tussen ouders, met alle psychosociale problemen van dien. De kinderen die thuis wel een goede basis hebben, zullen buiten de deur – in meer of mindere mate – ook met ruzies te maken krijgen. Op school, met vrienden, op het werk of later in het bejaardentehuis: niemand ontspringt de dans.

    In deel 1 Voor jonge kinderen die zoals alle kinderen wel eens te maken hebben met ruziënde ouders en voor kinderen waarbij de ouders in een complexe scheiding zitten. Het verhaal en het gedicht is geschikt voor kinderen in de leeftijd van het primair onderwijs. Dit boek is een verhaal en een gedicht opgenomen om aan kinderen voor te lezen. Het verhaal ’Er is zon en maan genoeg’ gaat over ruzie in het algemeen; het gedicht ‘Vogelkind’ is bedoeld voor jonge kinderen die te maken hebben met een complexe echtscheiding.
    In deel 2 is een test opgenomen voor volwassenen om je bewust te worden van de ‘ouderboodschappen’ die je van je ouders hebt meegekregen. Daarna geven drie professionals op het gebied van conflicten hun inzichten over hoe je beter kunt ruziemaken: Annelies Hendriks, Robbert Hogenelst en Wicher Schols.

    Tot slot geef ik in deel 3 aan de hand van verschillende bronnen inzichten hoe je beter ruzie kunt maken en hoe je kinderen daarbij kunt helpen. Met een stappenplan in de kunst van het ruziemaken kunnen niet alleen ouders, maar ook kinderen aan de slag. We slaan allemaal de plank wel eens mis. ‘Goed’ ruziemaken is een hele kunst, het goede nieuws is dat je het wel kunt oefenen. Er zijn meer mensen die met je meedenken naar nieuwe mogelijkheden, dan je nu denkt!

    broken image

    SAMENWERKING

     

    Tijdens het schrijven van het boek ben ik geïnspireerd geraakt door een aantal mensen met wie ik eenzelfde interesse deel. In het kort: “Hoe gaat een ruzie goed/fout?” In mijn dankwoord noem ik hen allemaal. Voor deze website licht ik er een paar toe. Dolores Ockeloen (vrijwilliger bij Villapinedo) heb ik ontmoet bij een congres “goed scheiden”. Ze gaf mij feedback mbt het boek en het ijsvogel lied aangezien zij als kind altijd door ruzies omringd is geweest. Annelies Hendriks heb ik op meerdere congressen als spreker beluisterd en als mede auteur van het boek: “Kind in bemiddeling” heeft ze mij geïnspireerd. Robbert Hogenelst heb ik dankzij Marsha Pinedo (oprichtster van Villapinedo) ontdekt toen ik haar vroeg: “wie is ijzersterk in het deëscaleren van heftig ruziënde ouders?
    Wicher Schols heb ik een paar jaar geleden bij een workshop van “the school of Life” over “de kunst van een goed gesprek”’ontmoet. Hij heeft als trainer van geweldloze communicatie ook een mooie bijdrage aan dit boek geleverd. Met Marieke Wielinga heb ik goed kunnen sparren op taalkundig gebied. Van haar leerde ik op een veilige manier kritiek te ontvangen. Hanneke Rijgwart die mij als vriendin door en door kent, steunde mij vanaf het begin om dit boek te schrijven. Bovendien gaf ze mij veel inzichten met haar relevante achtergrond als jeugdarts. Annelies Verhoeff heb ik leren kennen tijdens een yoga weekend en wij bleken allebei een droom voor het werken met kinderen op het gebied van conflict/relatie skills te hebben. Marit de Jong heb ik nog maar kort geleden leren kennen. Zij blijkt ook heel bevlogen te zijn voor dit zelfde onderwerp. Zo kan ik nog veel meer bijzondere mensen als inspiratiebron benoemen, hier laat ik het even bij. Ik ben blijvend op zoek naar mensen die zich ook voor dit onderwerp interesseren en zich ervoor willen inzetten. Stuur mij dan een persoonlijk bericht via linkdin of per mail op deze site. Dan kunnen we op het gebied van “vreedzaamheid” samen een vliegwiel effect bereiken.

     

  • broken image

    Wil je een goed gesprek of een luisterend oor over ruzie maken?

    Onze partner Blijf Overeind staat voor je klaar

  • broken image

    Boek: Ruziemaken een hele kunst

    Heb je interesse? Hier kan je het kopen

  • Contact

    Wil je een artikel delen? Heb je een andere invalshoek?
    Hieronder kan je het mij mailen.

  • Connect via Linkedin

    broken image